Bornholmerlistens valgprogram

Bornholmerlistens Valgprogram KV21 (2022 til 2026)

Bornholmerlisten ønsker at bidrage til et godt og konstruktivt samarbejde med alle medlemmer i den nye kommunalbestyrelse. Det mener vi sker bedst ved dialog og debat og med så brede aftaler og forlig som overhovedet muligt. Vi mener det er helt afgørende for at kunne løfte de mange store udfordringer Bornholm har – og får i de kommende år. Det er vores ønske og klare mål at vi sammen i den nye kommunalbestyrelse får et klima hvor alle medlemmer føler sig involveret og inddraget uanset politisk ståsted. Vi ved godt at træerne ikke vokser ind i himlen, men når nu vi alle har det samme udgangspunkt – nemlig at vi ønsker at forbedre vores samfund gennem de beslutninger vi træffer – så mener vi i Bornholmerlisten at et bredt samarbejde og respekt for forskelligheder er helt afgørende for hvilken retning øen vil bevæge sig i de kommende år.

Børn og unge. Børnene ER hele Bornholms fremtid. Vi skal have en ordentlig normering i vore vuggestuer og børnehaver, og vi ønsker det fortsat skal være muligt selv at passe egne børn. Det må være op til forældrene selv at vurdere hvilken ordning der passer bedst til netop deres familieform. Vi ønsker at skabe flere fritidstilbud for børn i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, f.eks. klubtilbud til de børn der er for store til at gå i SFO. Vi ønsker at 2-lærerordningen skal fastholdes og udbygges – især med baggrund i indklusion. Bornholmerlisten ønsker at vi får et Ungdomshus. Et fristed hvor de unge kan ”hænge ud” under ordentlige rammer. Et sted hvor de kan føle de hører til og hvor de bliver taget alvorligt.

Udsatte borgere. De udsatte borgere på øen er også bornholmere! Vi har en forpligtelse til at tage hånd om både børn, unge og voksne med handicap. I Bornholmerlisten mener vi at et funktionstab er vigtigere end diagnosen. Hvis vi ikke kommer tidligt i gang med en indsats I SAMARBEJDE med forældrene, så risikerer vi at barnet får det værre og værre – måske med risiko for angst, depression, selvskade mv. En ting er at det så bliver meget, meget dyrere økonomisk. Men de menneskelige konsekvenser kan man ikke sætte en pris på. Sagsbehandlingstiderne er alt for lange! Vi ønsker en helt anden kultur i kommunens tilgang til borgerne og vi skal gøre alt hvad vi kan for at hjælpe børnene så tidligt som muligt. Det kræver ressourcer – og det er en prioritering vi er helt parate til at foretage. Kommunen er til for borgerne – ikke omvendt.

Mistrivsel og misbrug. I Bornholmerlisten er vi bekymrede over den fortsat negative udvikling i unge mennesker som har et misbrugsproblem. Vi ønsker at styrke forebyggelses- og behandlingsindsatsen gennem et bredere SSP-samarbejde, gadeplansmedarbejdere og et samarbejde med private aktører i behandlingen af stofmisbrugere. Det ønsker vi for bl.a. at minimere anbringelser. Kommunens socialarbejdere skal i langt højere grad ud på gaderne, især udenfor ”normal åbningstid” og i weekends, for at søge kontakt med de børn og unge der driver rundt i gaderne og er nemme ofre for narkohandlere og anden kriminalitet. Vi ønsker at styrke samarbejdet med politiet i forhold til den opsøgende kontakt med de unge, men også i forhold til et samarbejde med forældrene så der kan laves en hurtig og tidlig indsats. Politiet har allerede en forebyggelsesenhed – den ønsker vi at kommunen skal samarbejde med i langt højere grad. Bornholm har landets største narkoproblem i forhold til hvor mange mennesker der bor på øen. Det gælder om at forebygge at de unge overhovedet kommer ud i et misbrug eller anden kriminalitet. Målet er alle enige om – Bornholmerlisten opfordrer til et bedre og mere struktureret samarbejde mellem de forskellige instanser.

Ældreplejen på Bornholm. En værdig ældrepleje kræver ordentlige arbejdsforhold! Vi skal blive meget bedre til at fastholde de dygtige medarbejdere vi har. Vi skylder de ældre at de behandles og plejes bedst muligt, og det kan kun lade sig gøre, hvis vi har glade og tilfredse medarbejdere. Vi ønsker et opgør med tidstyranniet og visiteringen og vi vil kaste et meget kritisk blik på ledelsesstrukturen på hele ældreområdet.Den måde hjemmeplejen fungerer på i dag er ganske enkelt ikke god nok. Der bruges enorme ressourcer på at udarbejde kørelister som meget sjældent holder i virkeligheden. Manglende køretid, ikke hensyntagen til nødkald og besøg der kræver 2 personer. Det er uanset hvordan man vender og drejer det –det er de ansatte på gulvet som ved lige præcis hvordan Fru Kofoed og Hr. Pedersens behov er. Visiteringen tager sjældent højde for at et menneskes behov for hjælp kan ændre sig lynhurtigt og at borgeren pludselig kan få behov for mere hjælp – og dermed afsætte mere tid til den nødvendige hjælp. Systemet er for rigidt og stramt. Giv mere kompetence til de ansatte – de er utrolig dygtige og dedikerede. Det gælder naturligvis også for vores ansatte på plejecentrene. Vi er i Bornholmerlisten meget bekymrede for deres arbejdsforhold. Hvis vi ikke gør noget nu – så brænder de endnu mere ud end de allerede er. I skrivende stund er der over 60 ledige stillinger på plejeområdet. Vi anerkender det er svært at rekruttere og fastholde de gode kompetencer, så BRK må ganske enkelt se at komme i gang med at blive en virkelig attraktiv arbejdsplads – også på dette område. Lad os få mere arbejdsglæde derude. Mere frihed til at dyrke fagligheden og flere hænder til de mange opgaver som kun vil vokse i de kommende år.

Kvalificeret arbejdskraft. Vi mangler kvalificeret arbejdskraft! De bornholmske virksomheder har travlt og det er positivt. Men hvis vi ikke formår at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft, vil den gode udvikling gå i stå. Vi vil gerne se ud over landets grænser men den primære opgave er at få ledige bornholmere opkvalificeret eller igennem et brancheskift. Virksomhederne er allerede nu godt trængte og må sige nej til opgaver fordi de ikke har folk. Restauranter må lukke tidligt ned for vinteren fordi de ikke kan skaffe personale. Det er en trist udvikling, for nu var vi lige så godt i gang med at forlænge turistsæsonen. I kommunen mangler man også dygtige sagsbehandlere, lærere og pædagoger og sundheds- og plejepersonale. Vi har brug for alle! Alle kan bidrage og det er kommunens opgave at sørge for at ledige kommer i gang med enten uddannelse eller job. Hvis udviklingen fortsætter på denne måde – så er der nogen opgaver som ikke kan blive løst. Det vil kræve ressourcer til efter- og videreuddannelse og en opgradering helt generelt af den nuværende arbejdsstyrke. Men i endnu højere grad vil det kræve at vi kigger uden for øen, uden for landet også, for at få stillingerne besat.

Bornholms Regionskommune. Er Bornholms Regionskommune til for borgerne eller er det omvendt? Vi ønsker en kulturændring i forhold til hvordan borgere og virksomheder bliver mødt i deres kontakt med kommunen, uagtet det handler om en byggesag eller et barn der mistrives. Om det er den ældre borger som har brug for hjælp eller et ungt menneske som skal ud på egne ben. Om det er en virksomhed der gerne vil vækste eller en helt ny virksomhed der gerne vil etablere sig her. Kommunen skal gøre alt hvad den kan for at servicere sine kunder – borgerne og virksomhederne. En kulturændring starter ofte med markante skift. Vi ønsker en åben og fordomsfri debat blandt kommunalbestyrelsens medlemmer om hvorvidt vi har den rette ledelsesstruktur eller ej. Vi mener der er god plads til forbedringer. Det gælder også – og måske især om vores medarbejderes arbejdsmiljø. Hos vores folk ude på gulvet rundt i institutioner mv. Men så sandelig også i vores

Administration. Det skal være trygt at gå på arbejde. Man skal have ro i maven over for ledelsen. Og man skal have en ledelse der behandler sine medarbejdere med respekt og værdighed. En dygtig og kompetent ledelse som inddrager og involverer og som er lyttende og anerkender kollegaerne for deres arbejde. Det vil helt logisk smitte af på den måde alle medarbejdere går til borgerne på. Uagtet hvor i organisationen man arbejder, så skal man føle sig anerkendt for sin indsats.

Natur. For at fremme den vilde natur med plads til både mennesker, insekter og dyr, ønsker vi at indgå i et mere formaliseret samarbejde med borgere, landmænd, erhvervslivet m.fl. for at fremme biodiversiteten – det kunne være efter inspiration fra Hjørring Kommune som har gode erfaringer med den form for samarbejde. Vi mener ikke det er en god idé at indhegne store områder af Statsskoven men ønsker at dyrelivet som allerede er her, skal have lov at bevæge sig frit.

Energi. Bornholm skal fortsat udnytte sin position som førende udskibningshavn for vindmøller og senere som energi-ø ved også at blive test-ø for fremtidige teknologier. Vi har et kæmpe potentiale og det vil være medvirkende til også at tiltrække tilflytning af højt kvalificeret arbejdskraft. Vi ønsker ikke at der skal opsættes flere vindmøller på land, og vi ønsker at begrænse opsætningen af store solcelleparker mest muligt. Vi vil hellere udbygge infrastrukturen så vi bedre kan udnytte den kommende elforsyning fra vindmølleparkerne.

Foreningslivet. Mange foreninger på Bornholm er blevet hjemløse og har store udfordringer med at finde lokaler til deres medlemmer hvor man kan udøve sine interesser. Bornholmerlisten ønsker at skabe et foreningshus, f.eks. på Østre Skole. Det har vi foreslået tidligere – og det ønske står ved magt. Vi hylder gerne det frivillige foreningsliv, men det giver ingen mening hvis kommunen ikke magter at give dem ordentlige rammer. Vi har foreslået at sælge Damsgård i en erkendelse af at et flertal skrinlægger arbejdet med kulturskolen. Det er meget ærgerligt at projektet ikke kan blive som forudsat da kommunen købte ejendommen, men vi kan og vil ikke være med til at flytte biblioteket fra sin nuværende placering som foreslået. Vi ønsker også at igangsætte et arbejde for at de foreninger der ikke er folkeoplysende får bedre og billigere muligheder for at benytte kommunens lokaler til deres a